Alışveriş Kategorileri
Menü


Isıtma ve soğutma parçaları Pazar Soğutma'da!

Soğuk Hava Deposu

Soğuk hava deposu nedir? Fiyatları ne kadar? Uygun maliyetli nasıl yapılır? Nasıl kurulur? Nelere dikkat edilmelidir?  Projesi nasıl çizilir? Ne kadar elektrik tüketir? Tüm sorularınıza cevap bulacaksınız.

Soğuk hava deposu nedir?

Sıcak ortamda tutulduğu takdirde zarar görecek veya bozulacak ürünlerin daha uzun süre korunması amacıyla soğutma sistemi kurulan bölüme soğuk hava deposu denir.

Soğuk ortamda muhafaza edilmediği takdirde özelliğini kaybeden bir çok ürün mevcuttur. Bu depolarda 4 mevsim meyve sebzelerinden limon, muz, elma, domates gibi bir çok çeşit meyve saklanmaktadır.
Aynı zamanda sığır eti ve tavuk eti gibi hayvansal gıdalar da eksi derecelerde bu depolarda saklanır. Kısaca ihtiyaç olunan her alanda kullanılmaktadır.
Soğuk hava deposu nedir kısaca açıkladık. (Araştırılmış en kısa ve sade açıklamadır.)

 

Soğuk Hava Deposu Fiyatları

Soğuk hava deposu fiyatları hesaplanırken alan ölçüleri baz alınır.

Alan ölçüleri nasıl hesaplanır sizlere küçük örneklerler açıklıyoruz.  Anlaşılması çok zor olmayan ama genellikle karıştırılan hesaplama hataları oluyor.

Şimdi 10 m2 soğuk hava deposu için örnek bir hesap yapalım.

ÖRNEK 1:

MetreKare Hesabı : A kenarı * B kenarı olarak hesaplanır.

Bir kare düşünelim. 10 metre yatay kenarı 10 metre dikey kenarı olsun.

Bu alan 10 metrekare bir diğer deyişle  100 metre eder.

100 m2 ise 10000 metre alan ediyor.
1000 m2 =1000000 metre alan ediyor.

Tonluk kapasiteler hesaplanırken metreküp hesabı olarak yapılır. Tonluk soğuk hava deposu maliyeti hesaplaması nasıl yapılır görelim.

ÖRNEK 2:
Şimdi sizlere 1000 tonluk soğuk hava deposu maliyeti için bir alan hesaplaması yapacağız.

 

Tonluk dediğimiz için depolanacak ürün ağırlığı önemlidir. Biz örneğimizde domates depolayalım.

*1 metre küp alana 4 sütun, 4 kat şeklinde 16 kasa domates alıyor. 
*Her kasa 15 kg diyelim.

-Metre kareye düşen ağırlık miktarı: 15*16 = 240 kg.

1000 tonu kilogram cinsine çevirdiğimizde 1.000.000 kg eder.

100.0000/240=4166,66

Yani 1.000.000 kilogram domates için her 1 metre küp alanda 240 kg domates muhafaza edilebilir.

Kaç metre küp alan olduğunu anlamak için 1.000.000 kilogramı 240 a böldük ve kaç metre küp alan olduğunu belirledik. Sonucumuz 41.660 çıktı. Şimdi yanyana dizilmiş 41.660 adet 1 metreküp içerisinde 1000 tonluk domates muhafaza edebiliriz.

 

100 Metrekare alanın 10.000 metre ettiğini yukarıda yazmıştık. Bize lazım olan alan o kadar az değil.
Soğuk hava depomuzun 3 metre olduğunu düşünelim. 41660/3 yaparak tek katta kaç metreküp gideceğini belirleyelim.

41660/3= 13886 metredir. Yani 13886 metre zemine sahip olmalıyız. 13886 metrenin kaç metre kare olduğunu bulalım.

 

118*118=13924 metre2 alan eder ve bu bizim projemizi tamamlamamıza yeterli olur. 38 Metreküplük bir alanımız da boş kalır.


İşlemde bir hatalı kısım varsa veya daha pratik bir yol biliyorsanız aşağıdaki yorum alanından yazabilirsiniz.

ÖRNEK 3:

Metreküp hesabını (kilo hesabı olmadan) anlamanız için daha basit bir örnek yapalım.
 

20 m2 alan 400 metre etmektedir. Alan yüksekliğinin de 2 metre olduğunu varsayarsak 400*2=800 m3 alan elde edebiliriz. Deponuza 1 metreküp şeklinde 800 adet ürününüzü koyabilirsiniz.
ÖRNEK 4:

30 m2 soğuk hava deposu ise 900 metre eder.

40 m2 ise 1200 metre alan eder. Yükseklik 3 metre olursa 3600 m3 elde ederiz.
ÖRNEK 5:

50 m2 2500 metre eder. Yükseklik 2 metre olduğunda 5000 m3 alan elde ederiz.

Hesaplamaları birazcık büyütelim

300 metrekare toplam yani 300*300 = 90.000 metre alan eder. Bunu da 4 metre yüksekliğinde yaptığımızı varsayalım. 360.000 m3 alan elde edebiliriz.

500 m2 için: 500*500:250.000 Yükseklik(h) :4m 250.000*4= 1.000.000 m3 alan.

Domates örneğinde olduğu gibi 5, 50, 500, 3000, 5000 tonluk soğuk hava deposu fiyatları hesaplanabilir.

Bu hesaplamaları öğrendiniz artık işinizi anlatırken 10 m2 çapında 3m yükseklikte bir depo istiyorum diyeceksiniz. Veya ürünlerinizin 1 metreküpe düşen ağırlık miktarına göre soğuk hava deponuzun kaç metreküp olması gerektiğini kısaca biliyorsunuz.

Bu aşamadan sonra ürününüzün saklama koşullarını bilmeniz yeterlidir. Örneğin 4 derece ile meyve depolarken -15 derece ile et depolayabilirsiniz.

 

 

Soğuk Hava Deposu Yapımı Malzemeleri

Soğuk hava deposu yapımında kullanılan malzemeler ve işlemleri basitçe anlatalım. 

Panel: Sac ve Poliüretan köpük ile yapılan ısı yalıtımı malzemesidir. İki yüzü sac ve ortası köpük dolgulu duvar ve çatı malzemesi olarak kullanılan yapılardır.

Soğuk Hava Deposu Kapısı: Soğuk hava deposunun panel kısmının dışında ki bir diğer ürünüdür. Bu kapılar hava geçirmez içeriden ve dışarıdan kolay açılabilir kilitli kapılardır. Kapı kenarları esnek ve çok  sağlamdır.

Kompresör: Soğutucu akışkanı basınçla kondensere gönderen ve bu döngünün devamlı olmasına sağlayan motordur..

Kondenser: Basınç ile gelen akışkan gazı yoğunlaştırarak sıvı hale dönüştürmektedir. Bu esnada soğumuş olan sıvı ortamdaki sıcaklığı çeker.

Aydınlatma Lambası:Soğuk hava deposu veya soğuk odanın aydınlatılmasını sağlar.

Isı Ayarlama Termostatı: İstenilen derece de oda soğukluğunu ayarlamamızı sağlar. Artık dijital termostatlar ile çok daha kolay ısı ayarlaması yapılabilmektedir.

Soğuk hava deposu çalışma prensibi kompresör tarafından basınçlanan soğutucu akışkanın yoğunlaştırıcı tarafından soğutulmasıdır. Aynı işlem devirdaim yapar.

 

Soğuk Hava Deposu Imalatı Nasıl Yapılır? 

Soğuk hava deposu nasıl yapılır basit ve doğal bir şekilde anlatalım. 
Soğuk hava deposu projesi için yer tespiti, kullanım amacı, istenilen büyüklük gibi bilgiler edinilir. Yapımı için öncelikle proje çizimi gerçekleştirilir. Cihaz seçimi yaparken kullanım alanı iyi düşünülerek cihazları ona göre seçmek gerekir. Motoru, kapıları, dijital termostat, duvar için panel, fan motoru ve fanı temin edilir. 

Malzeme üretimi ve tedarik işlemlerini tamamladık. 

Hazırlanan fizibilite çalışmalarından sonra zemin paneli ayarları yapılır. Zemin izolasyonu: boyutları belirlenmiş panel soğuk odanın zemini ve duvarlarına standartlar çerçevesinde montajı yapılmalıdır. Bu işlemler sonrası kapı montajı yapılır. Soğuk odalar da seksiyonel kapı kullanılmaz. Soğuk oda yapan firmalar tarafından soğuk oda kapısı sürgülü çeşitleri daha çok tercih edilir.

Ve proje aşağıdaki adımlar izlenerek gerçekleştirilir.
Eğer eksik veya tartışmaya açık bir konu varsa yorum olarak bizlere yazabilirsiniz.

 

Soğuk Hava Deposu Kurulumu

Soğuk hava deposu Kurulumu aşağıdaki adımlar izlenerek gerçekleştirilmektedir.

Başlıyoruz.
Soğuk hava deposunun kurulacağı yer zemininin yalıtımı ve izolasyon işlemi gerçekleştirilir.

Sonrasında ise soğuk hava paneli  mantolama işlemleri gerçekleştirilir. Soğuk hava deposu imalatında  soğuk hava paneli  mantolama işlemi çok önemlidir. Panel bağlantı noktalarının sağlamlığı ve hava geçirmez özelliği korunmalıdır.  

Soğuk hava deposu maliyeti panel kalitesi ile artar.  Soğuk hava panel fiyatları sac kalınlığı ve poliüretan köpük yoğunluk derecesi ile değişir. Soğuk hava deposu maliyeti 2021 yılında artan demir fiyatları ile yükselmiştir.

Soğuk hava deposu imalatı sonraki aşaması ise soğuk hava deposu motorudur. Soğuk hava deposunun motoru daha çok tavana monte edilmekte ve yerden tasarruf sağlanmaktadır. Soğuk hava deposu fiyatları motor büyüklüğüne göre artar veya azalır.

Soğuk hava dolabı imalatında en çok dikkat edilmesi gereken ve en önemli parça motordur. Soğuk hava deposu üreticileri kondenser ve evaporatör olarak tercih etmektedirler. 

Soğuk hava deposu kapısı montajı ile işlem devam eder. Sürgülü ve normal kapı olarak 2 çeşit soğuk hava deposu kapısı vardır. Kapı montajında soğuk havanın dışarı çıkmamasını sağlamak için özen gösterilmektedir.

Soğuk hava deposunun bir sonraki aşaması ışıklandırılmasıdır. Genellikle kapı girişine anahtarı konularak yapılmaktadır. Soğuk hava deposu üreticileri daha çok floresan lamba tercih eder. 

Soğuk hava deposu üretimi bir sonraki aşaması ise soğukluk derecesini gösterme ekranıdır. Bu cihaz dijital göstergeli ekrana sahiptir. Soğuk hava depo kapısı önünde görülebilecek bir noktaya yerleştirilir. Soğuk hava deposu fiyatları kullanılan malzemelere göre artış gösterebilir. Örneğin soğuk hava deposuna kamera kurulumu soğuk hava deposu fiyatlarını etkiler.

Fiyat Talep Formu

menu